Start van de campagne “Ik zen zot van a”

Lancering zot van A

Vandaag, op de vooravond van Valentijn, lanceert sp.a de campagne Zot van A’. Omdat we inderdaad onze stad graag zien. En omdat we mee willen bouwen aan de toekomst van onze stad. Want Antwerpen staat voor een groot aantal uitdagingen: hoe omgaan met diversiteit, hoe de stadsgroei aanpakken, hoe een duurzame stad maken, hoe zorgen voor betaalbare woningen, hoe opnieuw een innovatieve stad zijn waar inwoners een boeiende job kunnen hebben. Voor al die vragen zijn er geen pasklare oplossingen. Die oplossingen zullen groeien, zoals een liefdesrelatie groeit. Met vallen en opstaan.

Vandaag werken vele Antwerpenaren al aan die toekomst – in de straten, op pleinen, in buurtcentra, in winkelstraten. Onder meer jonge ondernemers, straathoekwerkers, vrijwilligers, actiegroepen, geëngageerde ambtenaren, verplegers en leerkrachten zetten zich vandaag keihard in voor hun stad. Wij zijn ervan overtuigd dat hun inzet van deze stad de stad van de toekomst maakt. De stad wordt ook van onderuit gemaakt. Wat wij de komende maanden nog méér zullen doen, is ons oor te luisteren leggen bij die stedelingen die hun stad wel graag zien. Want zij worden te weinig gehoord op het Schoon Verdiep. Het huidige stadsbestuur heeft immers geen visie op de toekomst van Antwerpen, ziet Antwerpen niet echt graag. Het portretteert de stad voortdurend als een oord van verderf, gevaar en criminaliteit, waar conflict heerst, waar het vuil is en waar burgers geproblematiseerd worden. Een boodschap van liefdeloosheid voor de stad, terwijl wij er juist van overtuigd zijn dat elke Antwerpenaar zot is van de stad. Die liefde voor de stad is gegrond in het verleden, maar ze belooft ook veel voor de toekomst.

Gemakkelijk zal het niet zijn, maar ware liefde is geen zacht gekookt eitje. Wel integendeel. We weten allemaal dat er vele struikelblokken liggen op de weg naar echte liefde. En zo is het ook met de stad. De stad is ‘geen gemakkelijk lief’. Ze is complex, eigenzinnig en uitdagend en net zoals bij de liefde, heeft iedereen er een andere opinie over. Die uitdagingen willen wij echter aangaan. Want we dragen onze stad een warm hart toe.

Met onze nieuwe campagne ‘Zot van A willen we samenwerken met iedereen die verliefd is op deze stad. We trekken de wijken en de straten van Antwerpen in. We gaan luisteren naar de verhalen van burgers, we gaan hun ervaringen en ideeën voor de stad verzamelen. We gaan praten met verenigingen, experts en het Antwerpse middenveld. Zo nodigen we iedereen die de stad een warm hart toedraagt, die geen schrik heeft voor de stad, uit om zijn schouders te zetten onder een positief stadsproject. Het moet maar eens gedaan zijn met het negatieve beeld van Antwerpen dat de voorbije jaren weer gevormd wordt. Met ons eigen sterk en progressief verhaal bouwen we opnieuw aan een warm stadsverhaal. Want alleen zo zullen we er in slagen om de stad van de toekomst te bouwen. Een stad waar wij zot van zijn.