Provincie Antwerpen steunt vrijwilligers

Naar aanleiding van de week van de vrijwilliger, die liep van 2 tot 10 maart 2013, organiseerde de provincie Antwerpen een wedstrijd voor verenigingen die werken met vrijwilligers. Via de website www.dasmijnvereniging.be konden ze een originele foto en slogan uploaden waarop gestemd kon worden. De vereniging met de meeste stemmen wint een gedrukt pakket van het promotiemateriaal en een groepsuitstap. De andere verenigingen kunnen nadien zelf hun foto als affiche of kaartje printen of gebruiken in hun mailings. Met deze wedstrijd wil de provincie Antwerpen vrijwilligers en verenigingen een hart onder de riem steken. Terecht, want onze samenleving kan niet meer zonder vrijwilligers

Vandaag werden de winnaars van de wedstrijd bekend. Voor de provincie Antwerpen zijn dit “La Leche League”, een organisatie die via haar vrijwilligers informatie en steun geeft aan vrouwen die hun baby borstvoeding willen geven, en “Handen voor pootjes”, een organisatie die zich inzet voor dierenwelzijn onder de slogan ‘Wat maakt ons sterk? Teamwerk’.

De provincie Antwerpen steunt nog op andere manieren het vrijwilligerswerk. Zo is er de gratis vrijwilligersverzekering waarop verenigingen een beroep kunnen doen. Dit kan via het Provinciaal Steunpunt. Op de websitewww.vrijwilligerswerk.be kunnen verenigingen dan weer oproepen plaatsen voor vrijwilligers. Momenteel staan er ongeveer 400 vacatures open. En tot slot krijgen verenigingen steun via vormingen en publicaties en kunnen ze materiaal uitlenen.

Heel wat maatregelen dus om vrijwilligers en verenigingen te ondersteunen. Terecht, want onze samenleving kan niet meer zonder vrijwilligers. Ook sp.a draagt daartoe haar schouders bij. Zo heb ik als federaal parlementslid mijn schouders gezet onder de wet op het statuut van de vrijwilligers. En als districtsvoorzitter heeft Gilbert Verstraelen het initiatief genomen om naar aanleiding van de week van de vrijwilliger de vele vrijwilligers die Merksem rijk is, te ontvangen in het districtshuis en in de bloemetjes te zetten.

Meer informatie op www.provant.be/vrijwilligerswerk.